HOvD die de ovd vervangt

  • goedenavond


    Vanavond was er bij ons in de groep de vraag of de ovd vervangen kon worden door de HOvD.


    Ik zij in eerste instantie NEE


    Leden gaven aan dat het wel mogelijk was.


    Daarop heb ik het uitgeprobeerd met een melding


    Gevraagd werd 1x ovd en 1x hovd
    Gestuurd 2x hovd


    Melding werd afgerond


    Mijn vraag is kan er naar deze fout gekeken worden anders hoef je ook geen ovd'smeer te kopen en dan alleen nog maar hovd's


    M.v.g Michel1982

  • Het is inderdaad correct dat een HOvD een OvD kan vervangen. Inderdaad om de reden die Piet aangeeft. Wij zijn van mening dat dit realistisch is, omdat je bij beperkte beschikbaarheid van OvD's prima een HOvD ter plaatse kunt sturen. Met andere woorden: het kan niet zo zijn dat een persoon met een hogere functie (HOvD) niet kan optreden als OvD.


    In feite is het dus inderdaad zo dat je alleen maar HOvD's kunt aanschaffen, maar aangezien daarvoor toch een opleiding benodigd is en daarmee meer "werk", zien wij dat niet als een probleem.

  • Werkzaamheden De OVD informeert en adviseert (gevraagd en ongevraagd) het bevoegd gezag, betrokken diensten, pers en publiek over de bestrijding van het incident. Dit brengt de volgende werkzaamheden met zich mee:
    • Informeert en adviseert gevraagd en ongevraagd het bevoegd gezag.
    • Informeert overige betrokken diensten (waterschap, milieudienst etc.).
    • Draagt zorg voor het informeren van pers en publiek.
    • Levert een sitrap aan:o meldkamer;o hogere leidinggevende van de brandweer (HOVD/CVD).
    • Draagt zorg voor het waarschuwen van de bevolking in de directe nabijheid van het incident.
    • Maakt als staffunctionaris deel uit van het CoPI, actiecentrum brandweer of sectie brandweer in het ROT.
    • Draagt zorg voor de nazorg van personeel en materieel.
    • Evalueert het optreden en maakt rapport incident op.


    De Hoofd Officier van Dienst (HOvD) kan twee rollen vervullen. Elke rol brengt verschillende verantwoordelijkheden met zich mee en vereist andere competenties. De twee rollen van de HOvD luiden als volgt.
    1.De HOvD geeft als Taak commandant Brandweer leiding aan brandweer eenheden(pelotons) bij de bestrijding ter plaatse van het incident.
    2.De HOvD als Algemeen Commandant Brandweer Zorg heeft, via het actiecentrum Brandweerzorg, de leiding over de totale brandweerinzet die de bron- en effectbestrijding uitvoert en is verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen in het effectgebied. Vanaf GRIP 2 neemt de Algemeen Commandant namens de brandweer deel aan het ROT.NB: in een aantal veiligheidsregio’s vervult de HOvD de rol van Leider CoPI, deze rol maakt geen deel uit van dit kwalificatiedossier. Hiervoor bestaat een apart kwalificatiedossier