[VO-508] Gemeentelijke Bevolkingszorg (OVD-BZ)

  • Toch zeker de vierde vaste speler bij crisisbeheersing in Nederland, maar op het forum geen verwijzing naar zelfs maar de term kunnen vinden.


    Dus bij deze de suggestie om Gemeentelijke Bevolkingszorg toe te voegen, opererend vanuit een eigen gebouw (Gemeentehuis), rijdend in DA's (en dat zou dan mooi de groene VR auto kunnen zijn) en in functie van Informatiemanager, Crisiscommunicatie, OvD-Bz. Ze komen in actie bij grotere incidenten (altijd wanneer er een CO zou zijn) en gaan dan aan de slag bij ontruimingen en evacuaties, wanneer er opvang moet worden geregeld, slachtofferregistratie, enz.


    Ze vallen minder op dan de geüniformeerde collega's en komen vaak pas wat later in een incident in actie, maar zijn onmisbaar in de crisisbeheersing. De vraag is natuurlijk of ze "speelbaar" kunnen worden ingebracht.

  • Ze hebben piket net als de andere OvD'n en worden per pager aangestuurd en sluiten dan doorgaans aan bij een COPI. In dit spel gaan we niet naar GRIP2, dus bemensing van een ROT met alle actiecentra en stafsecties is niet aan de orde. Maar op straat ga je ze wel degelijk zien! Maar dan hebben we het dus over incidenten waarbij een CO wordt ingezet; ik vertaal dat naar een multi incident. We sturen in het spel dan wel een OvD-B, -P en -G die kant op, maar niet de OvD-Bz.


    Niet in alle regio's is dat in van die peppie groene karretjes, maar je ziet dat wel steeds meer denk ik. En een ontkleurde (maar dan dus groene) CO bak is helemaal echt multi ;)

  • Op dit moment is het inderdaad zo dat wij alleen updates doorvoeren die betrekking hebben op een Meldkamer.
    Gemeentelijke Bevolkingzorg valt hier natuurlijk niet onder, maar is uiteraard wel onderdeel van Crisisbeheersing, zoals ROT/GBT/RBT binnen de GRIP regeling.


    Voor nu is het idee helaas afgekeurd, maar wellicht dat dit besluit later herzien wordt.

  • MPR

    Heeft het onderwerp van de discussie veranderd van “[VO-508] Gemeentelijke Bevolkingszorg” naar “[VO-508] Gemeentelijke Bevolkingszorg (OVD-BZ)”.