Roepnummers Politie

 • hey,


  ik heb toch een vraagje over politie roepnummers.


  Deze zijn meestal nergens te vinden volgensmij...


  Enigste wat ik altijd kan vinden is de districten per regio die de politie heeft.


  Is er toevallig iemand die meer weet hoe je kan achterhalen wat de roepnummer in jou regio zijn.


  groetjes fernando

 • Ja dat is een leuke inderdaad.
  Ik kan je uit ervaring zeggen dat je weinig kans hebt om het via de officiële weg te proberen.
  Dan krijg je namelijk een mailtje terug met een verhaal over de punten die op internet te vinden zijn.


  Deze informatie moet je echt via contacten weten te achterhalen, ik denk dat er niet veel andere manieren zijn helaas ;(


  Data

 • Ja dat is een leuke inderdaad.Ik kan je uit ervaring zeggen dat je weinig kans hebt om het via de officiële weg te proberen.
  Dan krijg je namelijk een mailtje terug met een verhaal over de punten die op internet te vinden zijn.


  Deze informatie moet je echt via contacten weten te achterhalen, ik denk dat er niet veel andere manieren zijn helaas ;(


  Data

  ah toch bedankt zal dat is vragen misschien lukt het mij heb nog wel op zich goede contacten

 • Ik had ergens anders gelezen op dit forum dat soms de roepnummers per dienst anders kunnen zijn. En dat een voertuig voor een ochtend dienst een ander roepnummer heeft dan als een middag dienst bijvoorbeeld. Maar weet het niet 100% zeker hoe het echt zit helaas. Had het zelf ook al eens proberen op te zoeken op internet maar zonder succes tot nu toe.

 • Klopt, de roepnummers zijn gebonden aan de functie en dus - in tegenstelling tot de blauwe en gele tak - niet aan het voertuig.
  Ik dacht dat bij inmelden via C2000 zowel het roepnummer (dus de functie) als het voertuig nummer (wagenparknummer) wordt ingemeld.
  Hierdoor kan het zijn dat een dienstvoertuig de ene keer wordt gebruikt voor surveillance en de andere keer voor de wijkagent.


  De opbouw van roepnummers in grote lijnen staat op internet in een Prezi (https://prezi.com/iomeo15wkxyt/droc-rnp/)


  In ieder geval bestaat een roepnummer uit 2 letters voor de eenheid (Den Haag is DH, Rotterdam is RT etc.).
  Vervolgens 2 nummers voor het basisteam en ten slotte 2 nummers voor de functie. Bij de laatste is het dan bijvoorbeeld: xx01 - xx05 Duosurveillance, xx06 - xx08 Solosurveillance , xx09 Bijzondere Surveillance enzovoorts


  Wellicht dat je dit al wist, maar anders weet je het nu :D


  Data

 • De politie heeft voor de meeste voertuigen geen vaste roepnummers. Dit verschilt echter wel per eenheid/afdeling/basisteam, zo hebben sommige basisteams in Groningen wel een aantal voertuigen vaste nummers gegeven, net als het flexteam in Groningen.


  Het kan dus zijn dat de Volkswagen Touran van basisteam XXX met kenteken KN-641-b de ene dag de eerste noodhulpwagen is met als roepnummer 31.01, en de andere dag de 2e noodhulp is onder nummer 31.02.


  Wel zijn een aantal dingen standaard:
  Elk district in de eenheid heeft een nummer, voorbeeld eenheid Noord-Nederland:
  1. Friesland
  2. Groningen
  3. Drenthe


  Elk district is weer opgedeeld in basisteams, voorbeeld in Drenthe:
  1. Noord-Drenthe
  2. Zuid-Oost Drenthe
  3. Zuid-West Drenthe


  Deze twee getallen vormen samen het eerste deel van het roepnummer, dus de 1e noodhulpwagen in het basisteam Noord-Drenthe is dan: 31.01, de 3 staat voor district Drenthe en de 1 voor basisteam Noord-Drenthe. Dit verschilt weer per eenheid!


  De laatste twee getallen bepalen de functie van het roepnummer. Uit mijn hoofd (ik ben niet werkzaam bij de politie) zijn 01 t/m 05 voor de noodhulp (duosurveillance), 06 t/m 08 solosurveillance (noodhulp met 1 man op de auto), 11 t/m 14 motorsurveillance en 15 t/m 19 bikesurveillance. 29 en 30 zijn onopvallende surveillance. Voor de rest zijn er nog een groot aantal roepnummers voor bijzondere surveillance, wijkagenten, studenten met een coach al dan niet bewapend etc.


  Ook zijn er nog diverse districtelijke roepnummers maar hier heb ik geen kennis van, behalve de flexteams. Flexteam Groningen gebruikt de nummers 20.21 t/m 20.29, en 20.31 t/m 20.39 (20.30 en 20.20 zijn operationeel specialist flexteam). De 0 van de 20 geeft aan dat het geen basisteam betreft, maar het district. Flexteam Drenthe zou dan 30.21 zijn bijvoorbeeld.


  Wanneer iemand hier meer kaas van heeft gegeten, vul mij dan graag aan!