Posities door HoofdagentLuuk

    Ik ben niet bekend aan die kant van het land, maar als een post niet genoemd is als bureau gaat het meestal om een Politie Servicepunt met beperkte openingstijden. Binnen de Nationale Politie heeft in principe elk basisteam één teambureau en eventuele andere bureaus die er vanuit het verleden zijn hebben een ondersteunende functie.

    Bovenstaande bericht van ringo3 is niet meer actueel, er hebben diverse veranderingen plaatsgevonden die in het hele land zijn doorgevoerd.


    **01 t/m **09 = Auto duo

    **10 = Operationeel coördinator

    **11 t/m **15 = Auto solo

    **16 t/m **19 = Auto onopvallend

    **20 = Operationeel expert/specialist

    **21 t/m **26 = Motor

    **60 t/m **79 = Wijkagent


    OvD-P en verkeershandhaving is wel correct.


    De overige nummers zijn ook ingevuld echter zijn deze niet zo van belang voor dit spel.

    Excuus voor de late reactie. Maar dit is inderdaad in het hele land hetzelfde. Wanneer er ME'ers uit meerdere delen van het land samen worden ingezet, wordt aan het roepnummer het nummer van de regionale eenheid toegevoegd.


    Bravo 10 1.14 is een groepslid ME uit Limburg (eenheid 10)

    Charlie 08 1.10 is een groepscommandant ME uit Zeeland-West-Brabant (eenheid 08)

    Voor de spelers die de KMar in het spel hebben toegevoegd. De KMar maakt qua roepnummers gebruik van dezelfde opbouw als de politie.


    Bijvoorbeeld:


    KM3301 = Auto duo brigade Brabant Noord / Limburg Noord


    KM = Koninklijke Marechaussee

    33 = nummer van de brigade (vergelijkbaar met BT Politie)

    01 = volgnummer, in dit geval auto dubbel bemand


    Ik weet niet precies welk nummer elke brigade heeft. Tevens is het inderdaad bij de KMar ook zo dat de auto's in principe geen vaste roepnummers hebben, maar dat het roepnummer afhankelijk is van de rol van de eenheid op dat moment.


    De KMar maakt voor de communicatie ook gebruik van C2000 en heeft een eigen OC (Bij de KMar OPS genoemd). Veel eenheden van de KMar luisteren ook mee op gespreksgroepen van de politie in de regio waar ze werkzaam zijn.

    Binnen de ME wordt gebruik gemaakt van de SGBO roepnummering. Dit betekent een letter uit het NATO-alfabet, gevolgd door het regionummer en vervolgens een nummer voor het dienstverband en de rol.


    De belangrijkste kolommen hierin zijn:


    Bravo/Charlie 1.00 en verder voor de ME
    Delta 1.00 en verder voor de openbare orde
    Mike 1.00 en verder voor de motorrijders
    Papa 1.00 en verder voor de beredenen
    Zulu 1.00 en verder voor de helikopters
    Whiskey 1.00 en verder voor de waterwerpers


    De eenheid Oost-Nederland heeft geen eigen levende have. Deze dienst valt onder de Landelijke Eenheid en maakt dus ook gebruik van de roepnummers van de Landelijke Eenheid, beginnend met LE....

    Misschien kan ik vanuit mijn rol als centralist bij de politie enige helderheid verschaffen.


    Wat Koenb zegt klopt. Bij de politie zijn de roepnummers niet verbonden aan een specifiek voertuig. Dat wil echter niet zeggen dat het in sommige basisteams niet gebeurt..
    Ik ken voorbeelden van basisteams die bijvoorbeeld maar 2 echte noodhulpauto's hebben, die 24/7 onder hetzelfde roepnummer in dienst zijn. In dat geval zijn er dus basisteams die hebben gezegd 'die auto is alleen voor de noodhulp' en heeft dus een soort van vast roepnummer. Omdat het voertuig gewoonweg nooit onder een ander roepnummer dienst doet.


    Dat is niet hoe het nationaal is afgesproken, maar het gebeurt wel, vooral op de kleine teams.

    Klopt helemaal. Met daarbij de opmerking dat het roepnummer niet 'vastzit' aan het voertuig. In theorie kan ik in Arnhem een voertuig pakken, de mobilofoon inmelden als ON5403 en in Tiel dienst gaan draaien.


    Officieel zitten de roepnummers ook niet vast aan een bepaald gebied, zoals hierboven wordt genoemd, maar aan een basisteam. In de praktijk wordt echter vaak één nummer altijd voor hetzelfde gebied gebruikt.

    Handhaving maakt, in ieder geval in Limburg, enkel gebruik van het C2000 netwerk, voor onderlinge communicatie. De gespreksgroepen van de gelieerden, zoals deze heten, worden niet actief uitgeluisterd door een centralist. Mocht het druk zijn, dan kan het wel voorkomen dat eenvoudige meldingen (parkeeroverlast, geluidsoverlast) worden doorgegeven aan handhaving.

    Bij de politie worden de volgende statussen gebruikt:


    1. Beschikbaar
    2. Aanrijdend
    3. Ter plaatse
    4. Niet inzetbaar
    5. Afmelden
    6. Aanvraag spraak
    7. Aanvraag spraak urgent
    8. Melding eigen initiatief
    9. Info


    Ik begrijp dat dit afwijkt van de statussen bij de andere hulpdiensten, maar zoals het in Meldkamerspel staat bij de patrouilles is dus wel correct alleen komt het niet overeen met de overige statussen in het spel.

    Wat betreft de opbouw van de roepnummers van de Nationale Politie, onderstaand voorbeeld:


    LB1521


    LB = De eenheid Limburg
    1 = Het eerste district binnen de eenheid
    5 = Het vijfde basisteam binnen het district
    21 = De rol van de agent die het roepnummer gebruikt, in dit geval is dit een auto wijkzorg/handhaving dubbel bemand.


    Naast de basisteams heeft de politie ook nog diverse andere ondersteunende diensten, deze maken gebruik van de roepnummers in de series 0001 t/m 0999 en 8000 t/m 9999