Uitwerking Ambulance - Behandelen van patienten

  Diese Seite verwendet Cookies. Durch die Nutzung unserer Seite erklären Sie sich damit einverstanden, dass wir Cookies setzen. Weitere Informationen

  Nieuwe Suggestie? Controleer eerst de Suggestielijsten in de topics Voertuig Suggesties, Incident Suggesties en Functie Suggesties of deze suggestie al eerder is voorgesteld.

  • Ik ben het eens dat de ambu meldingen meer naar het realisme kunnen worden opgebouwd.
   Zeker een paar extra voertuigen zullen een mooie toevoeging zijn.

   De naamgeving vind ik goed zoals het is. Als mensen 112 bellen geven ze meestal ook niet de naam, maar meestal een omschrijving van wat er aan de hand is. En zelf ben ik ook van mening dat het leuker is als je ook echt begrijpt wat er staat. Dus wanneer je medische termen gaat gebruiken zullen vele niet eens meer weten waar het over gaat, waarbij het plezier er misschien ook een beetje van af gaat.
   Heb zelf al verschillende keren 112 gebeld of erbij geweest dat er 112 werd gebeld. En heb hier nog eigenlijk nooit gehoord dat mensen van die medische termen gebruiken. Daarom vind ik het ook iets minder realistisch.
   Met vriendelijke groet,
   Piet2001

   Communicatie Expert - Team Meldkamerspel.com


   Games Uptime Monitor
   Meldkamerspel discord
   Mijn voertuigendatabase | Mijn Meldkamerspel hulpsite | P2000 discord
  • burnie89 wrote:

   Triage
   In de meeste gevallen bestaat een hulpverlening uit 1 patiënt die wordt behandeld door 1 ambulancevoertuig. Pas als er meer slachtoffers zijn dan ambulances ter plaatse zal triage een rol gaan spelen. Het indelen in een triageklassen zorgt ervoor dat degene die het slechtst eraan toe is het eerste hulp krijgt. We kennen de volgende triageklassen:

   T1: ABC instabiele patiënten, behandeling dient onmiddellijk te worden ingezet
   T2: ABC stabiele patiënten, hebben binnen 6 uur chirurgische of geneeskundige hulp nodig
   T3: ABC stabiele patiënten, behandeling kan zonder gevaar meer dan 6 uur worden uitgesteld

   Vrije vertaling:
   T1: moet onmiddellijk geholpen worden of anders gaan ze dood (grote bloedingen, ernstig steek/schietletsel, problemen met ademhaling)
   T2: moet geholpen worden maar heeft geen haast (botbreuken, kleine bloedingen)
   T3: gaat het allemaal best prima mee maar moet toch even naar gekeken worden (schaafwonden)

   Ik adviseer hier in dit spel niks mee te doen.

   Opschaling
   Waar ik wel aan zou sleutelen is de opschaling. Daarbij maakt het niet uit of het een klein of groot incident gaat. Hiervoor zouden alle incidenten onder de loep moeten worden genomen en per incident bekeken hoe groot de kans is en wat er dan bij moet komen. Grofweg zou je dat kunnen verdelen in een paar groepen:

   - Kleine incidenten: val van trap, hypo, pijn op de borst, benauwdheid, heupfractuur. Deze leiden incidenteel tot een opschaling. Voorbeeld: pijn op de borst kan soms een reanimatie worden (toevallig vannacht nog gehad), heupfractuur kan leiden tot afhijsen door de brandweer. Samengevat: 1 ambu nodig en heel soms iets meer.

   - Middelmatige incidenten: aanrijding tussen 2 auto's, val van hoogte, beknelling na ongeval, verstikking, steek/schietincident. Voorbeeld: inzet van een 2e ambulance, inzet van een MMT, inzet OvD-G. Samengevat: een paar ambu's nodig, hulp van OvD-G en/of MMT.

   - Grote incidenten: dit zijn de zogenaamde Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB) inzetten. Hierbij wordt gewerkt met codes, bijvoorbeeld bij een code 30 zijn er 30 tot 39 slachtoffers te behandelen. Aan zo'n code hangt een lijst met te alarmeren eenheden. Samengevat: heel veel nodig.

   Ik zou niks doen met de codes, wel per incident opnieuw bekijken hoe vaak het voorkomt, tot welke opschaling het kan leiden en wat er dan precies nodig is.

   Voertuigen
   Een aanzienlijk deel van de patiënten hoeven niet vervoerd te worden. Als de meldkamer dit van te voren al weet proberen ze een Rapid Responder (RR) te sturen. Dit is een ambulanceverpleegkundige op een motor of in een bijvoorbeeld VW Touran. Deze voertuigen mis ik in het spel maar zijn wel een leuke toevoeging. Voordeel: goedkoper en minder mensen nodig. De RR kan alle patiëntencategorieën behandelen.

   Als ter plaatse blijkt dat er toch vervoer nodig is dan komt er alsnog een ambulance. Dit is een percentage van 30%, 70% van de patiënten blijft dus thuis. Dit noemen we Eerste Hulp Geen Vervoer (EHGV). RR's worden ook ingezet als eerste eenheid als ze toevallig ergens dichtbij zijn of als 2e auto bij bijvoorbeeld reanimatie of slechte (=ernstig zieke) patiënten.

   OvD-G
   De OvD-G komt ter plaatse bij incidenten waarbij 3 eenheden of meer worden ingezet. Dat is bijvoorbeeld 3 ambulances of 2 ambulances en een heli of meer. De OvD-G coördineert alleen, hij doet geen triage en wordt niet ingezet in de medische hulpverlening.

   Samengevat:
   - Doe niks met triage
   - Bekijk de lijst met incidenten en mogelijke opschaling daarin
   - Voeg Rapid Responders toe

   Dat is het heel even voor nu, ik wil me wel aanbieden om die lijst met incidenten eens door te lopen.

   Mocht RAVJeroen nog aanvullingen hebben dan hoor ik het graag!

   Groeten!
   Kijk, dat is informatie waar we inderdaad wat aan hebben.

   Rapid Responder kan ik kort over zijn; die gaan wij toevoegen.

   De lijst met incidenten en eventuele opschaling bekijken moet geen probleem zijn.
   Daar hebben we op dit moment geen tijd voor, door de opschaling van de rode tak die nu wordt behandeld, maar kunnen we in de toekomst zeker doen.

   Triage hebben we nog nooit echt uitgewerkt, zal voorlopig ook niet gebeuren.
   GGB willen wij zeker wel invoeren en meldingen willen wij - als dit kan - wel baseren op Code 10, 20, 30 etc.
   Maar of wij dit ook echt kenbaar maken of dat dit alleen een houvast is voor ons bij het schrijven van meldingen, ik denk voorlopig het laatste...
   Teamleider - Team Meldkamerspel.com
  • piet2001 wrote:

   Ik ben het eens dat de ambu meldingen meer naar het realisme kunnen worden opgebouwd.
   Zeker een paar extra voertuigen zullen een mooie toevoeging zijn.

   De naamgeving vind ik goed zoals het is. Als mensen 112 bellen geven ze meestal ook niet de naam, maar meestal een omschrijving van wat er aan de hand is. En zelf ben ik ook van mening dat het leuker is als je ook echt begrijpt wat er staat. Dus wanneer je medische termen gaat gebruiken zullen vele niet eens meer weten waar het over gaat, waarbij het plezier er misschien ook een beetje van af gaat.
   Heb zelf al verschillende keren 112 gebeld of erbij geweest dat er 112 werd gebeld. En heb hier nog eigenlijk nooit gehoord dat mensen van die medische termen gebruiken. Daarom vind ik het ook iets minder realistisch.
   Ik denk dat sommige meldingen nog beter kunnen. Wat burnie zegt: "Wat betreft de terminologie: voor iedere aandoening is een medische term, een term die iedereen wel kan snappen en een jip-en-janneke term." Ik denk dat als we in het midden kunnen zitten dat het wat realistischer is, maar dat het voor iedereen duidelijk moet zijn.

   Wat je zegt klopt deels. Ja, als een leek de meldkamer belt vragen ze om een omschrijving en in ja/nee-vragen en zij zullen in jip en janneke-taal tegen die mensen spreken. Maar de systemen en de code waarop een centralist uitkomt zijn medische termen. Ook wat wordt doorgegeven aan de ambulance in het MDT over de melding is in vaktaal. Een huisarts die de meldkamer belt voor vervoer en de overdracht doet, doet dat ook met termen omdat het voor iedereen duidelijk is. Centralisten die uitvragen bij de meldkamer moeten verpleegkundige zijn om een goede inschatting te maken en er kennis van hebben.
   Dus het klopt dat er naar mensen die 112 bellen eenvoudig wordt gesproken, maar achter de schermen gaat het vaak verder als vaktaal. En omdat we de meldkamer zijn en ambulances naar meldingen sturen, denk ik dat we het iets realistischer kunnen maken voor termen te gebruiken die iets beter klinken maar alsnog duidelijk zijn voor iedereen.
  • Het uitgangspunt voor het spel is inderdaad dat men op de meldkamer is, maar de binnenkomende incidenten in het scherm simuleren een telefoontje van een beller, niet de doorzet naar de voertuigen. Althans, dat is het uitgangspunt dat wij hebben gehanteerd en daar gaan we ook niet van afwijken.

   Voor de incidenten voor de rode tak werkt dit hetzelfde. Meldingen komen binnen als bijvoorbeeld "Brand in woonkamer", dat is ook niet hoe het via bijvoorbeeld P2000 naar de blusgroepen en het voertuig wordt gestuurd, maar simuleert de omschrijving die een melder kan geven bij het bellen.

   Dat de huidige ambulancemeldingen wellicht niet helemaal goed zijn, ja daar kan ik het zeker mee eens zijn. Dat er zaken veranderd kunnen worden, ook helemaal mee eens. Wij hebben niet de kennis in het team om dat helemaal perfect te maken, dus zoals @Data heeft aangegeven staan wij open voor aanpassingen. Het uitgangspunt blijft dat de tekst de melder simuleert, ingewikkelde medische termen passen dus ook niet helemaal. Zeker niet als we ook nog eens rekening moeten houden met de speelbaarheid van het spel voor iedereen.
   Voormalig Content Manager Meldkamerspel.com
  • Super goed om hier spelers uit het echte leven te vinden die zo veel informatie willen delen. Bedankt daarvoor! Ik wil graag aan Timo het volgende toevoegen:   De grootste technische uitdaging momenteel is om 2 ambulances aan 1 patiënt te laten werken. Ja dat hebben we nu al bij de MMT maar dat is toch net even anders. Wanneer dat geregeld is kunnen we pas aan de slag met reanimatie, de meest gevraagde inzet die momenteel nog niet mogelijk is.

   De huidige insteek van 1 ovd-g bij 4 slachtoffers of meer vind ik ook discutabel. Graag jullie mening hierover.

   MICU transporten staat momenteel ook hoog aan Sebastian's Duitse lijstje.
   Ook heb ik begrepen dat er een systeem komt van "Zorgambulance+". Dan krijgen we straks 3 type zorgambulances in het spel?

   En als laatste, laten we niet vergeten om met een schuin oog naar de Belgen te kijken. Want ook voor hun willen we het speelbaar houden, ondanks dat dat momenteel eigenlijk helemaal 'niet' is omdat hun systeem anders is.
   Gepensioneerd teamlid van Meldkamerspel.com!
  • Woukaa wrote:

   Super goed om hier spelers uit het echte leven te vinden die zo veel informatie willen delen. Bedankt daarvoor! Ik wil graag aan Timo het volgende toevoegen:   De grootste technische uitdaging momenteel is om 2 ambulances aan 1 patiënt te laten werken. Ja dat hebben we nu al bij de MMT maar dat is toch net even anders. Wanneer dat geregeld is kunnen we pas aan de slag met reanimatie, de meest gevraagde inzet die momenteel nog niet mogelijk is.

   De huidige insteek van 1 ovd-g bij 4 slachtoffers of meer vind ik ook discutabel. Graag jullie mening hierover.

   MICU transporten staat momenteel ook hoog aan Sebastian's Duitse lijstje.
   Ook heb ik begrepen dat er een systeem komt van "Zorgambulance+". Dan krijgen we straks 3 type zorgambulances in het spel?

   En als laatste, laten we niet vergeten om met een schuin oog naar de Belgen te kijken. Want ook voor hun willen we het speelbaar houden, ondanks dat dat momenteel eigenlijk helemaal 'niet' is omdat hun systeem anders is.
   Beste Woukaa en timo,

   Ik wil graag helpen en misschien bernie89 ook omdat hij bij een RAV werkt. Als er een lijst is met meldingen kan ik daar naar kijken en een suggestie doen. Dan kunnen jullie daarvoor beslissen.
   Ik ben erg enthousiast over de reanimatie die in de pijplijn zit. Komt die dan samen met de responder zodat die eventueel samen ook ingezet kunnen worden? Ik kan me goed voorstellen dat sommige zaken moeilijk technisch haalbaar zijn. Maar tot die tijd wacht ik geduldig. :)

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wat de inzetcritiria zijn en wanneer precies de OvDG wordt ingezet.(aantal slachtofers etc) Maar we hebben meldingen hier met minder slachtoffers. Zoals een code 20 (20-29 slachtoffers) waarbij 1 OvDG zou moeten zijn, dat kan denk ik niet. Dus misschien moet in het spel de drempel iets naar beneden en een OvDG al bij minder slachtoffers worden ingezet. Zelf vind ik het prima 1 OvDG bij 4 slachtoffers, maar als het anders moet maakt het mij niet zo uit.

   Ik had zelf ook een suggestie gedaan voor de MICU en ik weet zeker dat het een leuke toevoeging gaat zijn in het spel. Ik ben erg beniewd!
   Ik denk dat dat een medium care-ambulance wordt? Een zorgambulance is voor stabiele patiënten. Dan heb je in sommige RAV's ook een meduim care-ambu met een monitor er ook in. Die kan ook patiënten vervoeren die bewaakt moeten worden tijdens transport. Deze auto is iets uitgebreider dan de zorgambulance, maar heeft niet alles aan boord van een ALS ambulance. Ik hou van de diversiteit en realiteit dus ben erg beniewd.

   Gr Jeroen
  • Ik heb soms trouwens ook het idee dat de OvD-G ingezet wordt bij bijv. ernstige ingevallen met 1 of 2 slachtoffers.

   Ik weet niet of het volgende klopt. Je mag mij verbeteren:

   - De OvD-G beslist bij enstige ongevallen naar welke ziekenhuizen de slachtoffers naartoe moeten

   - Ter ondersteuning bij grote branden zonder slachtoffers. Waarbij er wel kans bestaat maar de OvD-G staat alleen paraat en voert dan alleen overleg tussen de hulpdiensten

   - In sommige regio’s zoals Utrecht heeft de OvD-G twee functies: OvD-G/Rapid responser
  • Woukaa wrote:

   MICU transporten staat momenteel ook hoog aan Sebastian's Duitse lijstje.
   Ook heb ik begrepen dat er een systeem komt van "Zorgambulance+". Dan krijgen we straks 3 type zorgambulances in het spel?
   Wat ik nu ga zeggen hoort hier misschien niet helemaal thuis, maar om er in een ander topic naar te verwijzen vind ik ook zo wat.

   Met betrekking tot wat je hier zegt: ik hoop niet dat het prioriteitenlijstje van Duitsland wat betreft de witte kolom veel overeenkomt met de Nederlandse. MICU en ook die zorgambu+ lijken me vooral toekomstmuziek. Goed om erover na te denken, maar mijns inziens heeft het geen voorrang op bijvoorbeeld een Rapid Responder of, om de rode tak er maar even bij te halen, zaken als de SB(H), SLH, verscheidene aanhangers enzovoorts. Zeker omdat deze voertuigen toch wel in veel, zo niet alle, regio's te vinden zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een MICU.

   Als ik te voorbarig ben met bovenstaand, dan mijn excuses en in dat geval mag mijn post als niet geplaatst worden beschouwd :p
   Commandeur Centralist18
   Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant


   Team VeiligheidsregioNL
  • @Centralist18 Ik ben het er zeker mee eens dat een Rapid meer voorrang heeft als een MICU. Voor de update planning zijn de andere heren verantwoordelijk.
   Toch is het, zoals in het verleden gebleken is, makkelijker om direct op Duitse updates mee te liften dan deze later te implementeren. Direct meeliften kost voor hem minder tijd. En tijd is geld, en tijd voor Mks is schaars.
   Ik hoop op eerst een rapid, maar ik kan daarin niets garanderen. We proberen natuurlijk het beste voor het spel te krijgen, en ik denk dat in dit geval we beide in het spel willen.
   Gepensioneerd teamlid van Meldkamerspel.com!
  • Timo641 wrote:

   Het uitgangspunt voor het spel is inderdaad dat men op de meldkamer is, maar de binnenkomende incidenten in het scherm simuleren een telefoontje van een beller, niet de doorzet naar de voertuigen. Althans, dat is het uitgangspunt dat wij hebben gehanteerd en daar gaan we ook niet van afwijken.

   Voor de incidenten voor de rode tak werkt dit hetzelfde. Meldingen komen binnen als bijvoorbeeld "Brand in woonkamer", dat is ook niet hoe het via bijvoorbeeld P2000 naar de blusgroepen en het voertuig wordt gestuurd, maar simuleert de omschrijving die een melder kan geven bij het bellen.

   Dat de huidige ambulancemeldingen wellicht niet helemaal goed zijn, ja daar kan ik het zeker mee eens zijn. Dat er zaken veranderd kunnen worden, ook helemaal mee eens. Wij hebben niet de kennis in het team om dat helemaal perfect te maken, dus zoals @Data heeft aangegeven staan wij open voor aanpassingen. Het uitgangspunt blijft dat de tekst de melder simuleert, ingewikkelde medische termen passen dus ook niet helemaal. Zeker niet als we ook nog eens rekening moeten houden met de speelbaarheid van het spel voor iedereen.
   Volledig mee eens dat strikt medische termen niet passen in het spel. Ik zou kiezen voor een term die gebruikelijk is in de volksmond gebruikelijk is maar wel iets spannender dan Jip-en Janneke taal:)


   Woukaa wrote:

   Super goed om hier spelers uit het echte leven te vinden die zo veel informatie willen delen. Bedankt daarvoor! Ik wil graag aan Timo het volgende toevoegen:   De grootste technische uitdaging momenteel is om 2 ambulances aan 1 patiënt te laten werken. Ja dat hebben we nu al bij de MMT maar dat is toch net even anders. Wanneer dat geregeld is kunnen we pas aan de slag met reanimatie, de meest gevraagde inzet die momenteel nog niet mogelijk is.

   De huidige insteek van 1 ovd-g bij 4 slachtoffers of meer vind ik ook discutabel. Graag jullie mening hierover.

   MICU transporten staat momenteel ook hoog aan Sebastian's Duitse lijstje.
   Ook heb ik begrepen dat er een systeem komt van "Zorgambulance+". Dan krijgen we straks 3 type zorgambulances in het spel?

   En als laatste, laten we niet vergeten om met een schuin oog naar de Belgen te kijken. Want ook voor hun willen we het speelbaar houden, ondanks dat dat momenteel eigenlijk helemaal 'niet' is omdat hun systeem anders is.
   Inzetcriteria voor OvD-G zijn:

   • Bij een incident vanaf GRIP 1
   • Bij behoefte aan coördinatie (acute zorg en/of publieke gezondheidszorg)
   • Bij een inzet van drie of meer geneeskundige eenheden bij een incident
   • Op verzoek van een ambulance
   • Op verzoek van multidisciplinaire partners
   • Op verzoek van het Medisch Mobiel Team) (MMT)
   • Bij incidenten met een grote psychosociale impact op de omgeving
   • Op verzoek van het GHOR-bureau ( bij evenementen)
   • Op verzoek van de leidinggevende van de Regionale Ambulancevoorziening (RAV)
   • Bij ongevallen met RAV medewerkers
   • Indien beeldvorming van belang is voor de MKA
   • Indien een RAV medewerker ondersteuning nodig heeft.
   • Bij incidenten die grote impact hebben op de RAV en zijn medewerkers.
   (Bron: LPOvD-G 2.0)

   Wat mij betreft kan dit rijtje teruggebracht worden naar de volgende 2:

   - Inzet van OvD-G bij 3 of meer eenheden (dus geen slachtoffers, maar eenheden (technisch mogelijk?))
   - Bij GRIP incidenten. Dit zou je kunnen simuleren door een scheiding aan te brengen in 'gewone' incidenten en grote incidenten. Bij de grote incidenten is er dan behoefte aan OvD-P, OvD-B, OvD-G, HOvD-B, COH/MCU. In de praktijk komt er nog een hele batterij met functionarissen zoals woordvoerders en informatiemanagers ter plaatse, voor dit spel niet relevant.

   juriaanvv wrote:

   Ik heb soms trouwens ook het idee dat de OvD-G ingezet wordt bij bijv. ernstige ingevallen met 1 of 2 slachtoffers.

   Ik weet niet of het volgende klopt. Je mag mij verbeteren:

   - De OvD-G beslist bij enstige ongevallen naar welke ziekenhuizen de slachtoffers naartoe moeten

   - Ter ondersteuning bij grote branden zonder slachtoffers. Waarbij er wel kans bestaat maar de OvD-G staat alleen paraat en voert dan alleen overleg tussen de hulpdiensten

   - In sommige regio’s zoals Utrecht heeft de OvD-G twee functies: OvD-G/Rapid responser
   Inzet OvD-G bij ongevallen met 1 of 2 slachtoffers: klopt, bijvoorbeeld als er iemand voor een basisschool wordt aangereden heeft dat grote psychosociale impact op de omgeving. Bam, inzetcriteria. Grofweg kan je zeggen dat een OvD-G komt kijken bij een inzet die iets meer is dan doorsnee dagelijkse hulpverleningen.

   De OvD-G is doet bij grote incidenten inderdaad de spreiding van slachtoffers. Je kan je voorstellen als je 5 slachtoffers hebt dat je die niet allemaal naar hetzelfde ziekenhuis doet omdat ze dit gewoonweg niet aankunnen. De OvD-G belt dan de ziekenhuizen, vraagt wat ze aankunnen en zorgt dan voor spreiding. Uiteraard rekening houdend met hun verwondingen en het traumalevel van het ziekenhuis.

   RAVU heeft inderdaad een combifunctie. De solist trekt bij een OvD-G inzet letterlijk even een ander jasje aan. Is hij toevallig bezet dan is de CvD-G de volgende in lijn of wordt hij versnelt vrijgemaakt.


   Woukaa wrote:

   @Centralist18 Ik ben het er zeker mee eens dat een Rapid meer voorrang heeft als een MICU. Voor de update planning zijn de andere heren verantwoordelijk.
   Toch is het, zoals in het verleden gebleken is, makkelijker om direct op Duitse updates mee te liften dan deze later te implementeren. Direct meeliften kost voor hem minder tijd. En tijd is geld, en tijd voor Mks is schaars.
   Ik hoop op eerst een rapid, maar ik kan daarin niets garanderen. We proberen natuurlijk het beste voor het spel te krijgen, en ik denk dat in dit geval we beide in het spel willen.
   Als je het aan mij vraagt is de MICU, mediumcare ambulance en dat soort voertuigen leuk voor als je echt tijd over hebt. Mee eens om af te wachten.

   Ik hoop dat ik overal op heb kunnen reageren, als er nog vragen zijn of opmerkingen hoor ik het graag in een reactie hieronder!

   Groeten!
   Burnie89
  • Een slachtoffer wordt behandeld door een ambulance. Dit kan er maar 1 zijn op dit moment.
   Wanneer er een MMT nodig is, is dit een aparte regel.
   MMT 'behandelt' wel, maar dit is volgens het systeem geen ambulance behandeling, maar gewoon een voor die patiënt benodigd extra voertuig.

   Het is een vaag verhaal, maar in het kort:
   Een ambulance is in het systeem (en in het echt) geen MMT
   Teamleider - Team Meldkamerspel.com
  • misschien als mogelijkheid voor alle liefhebbers die graag een reanimatiemelding in de game willen hebben misschien de oplossing:
   1 ambu (die kan vervoeren) 1 ambu maar dan in de vorm van de rapid responder (die vervoerd namelijk niet) en dan de overige hulpdiensten ?

   Of is dat ook niet haalbaar in het spel?